Diş Dolgusu

Çürümüş dişlerin, çeşitli nedenlerden dolayı kırılmış, oyulmuş dişlerin yeniden dönüştürülmesi için uygulanan yöntemlerden biri, diş dolgusu uygulamasıdır. Çürük bölgeler temizlenerek, içerisine dolgu malzemeleri yerleştirilmesi ve yeniden şekillendirilmesi işlemleri, dolgu kapsamındadır.

DİŞ DOLGUSU NASIL UYGULANIR?

Diş hekimliği dilinde ”kavite” adı verilen oyuk hazırlanır. Oyuk açma işleminde dişin bütünselliğini bozmadan yalnızca çürümüş kısımların temizlenmesi hedef alınır. Çürüme öncesi doğal diş görünümün yeniden alınması için, dolgu malzemesi ile doldurma işlemi yapılır.

DOLGU MADDELERİNİN ÖZELLİĞİ NEDİR?

Diş dolgusu yapılırken kullanılan malzemeler sadece tutucu özelliktedir. Dişe yapışma özelliği olmayan dolgu maddeleri, lazer ışınlarıyla sabitlenerek, dişe tutturulması sağlanır. Dişin sağlam şekilde yapılması ve malzemenin çıkmaması için alınan tutucu önlemlerin başında, kaviteye uygun şekli vermek gelir.

DOLGU MALZEMESİ NASIL SEÇİLİR?

Estetik açıdan yapay dolgu malzemesinin görünmemesi, hekimlerin ilk tercihidir. Diş ortasında belli olmayacak renkte diş dolgusu malzemesi seçilir. Diş yapısını, minesine ve köklere zarar vermeyecek malzeme seçilmesi önemlidir. Dolgu maddesinin kompakt olarak görevini yerine getirmesi, boşluk bırakmadan alt kısımlarda yeni çürük oluşumunu önlemesi için, dolgu maddesinin niteliği ve uygulanma şekli önemlidir. Aynı zamanda madde, dişlerde çiğneme fonksiyonu gerçekleştirilirken, arka dişlere basınç yapmaması için uygulanır ve bu esasta malzeme seçilir.

DİŞ DOLGUSU ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Üç farklı şekilde uygulanan diş dolgusu çeşitleri; amalgam dolgu, Kompozit dolgu ve Cam İonomer dolgu olarak sınıflandırılmaktadır. Dişlerin yapısı ve genel sağlık özellikleri, hastanın çene kemik yapısı, çürük ebatı ve hekim önerisine göre dolgu seçeneği belirlenir.

AMALGAM DOLGU NEDİR?

En eski dolgu çeşidi olarak bilinen ve metal dolgu olarak nitelendirilen amalgam dolgu çeşitleri, dayanıklılıklarıyla bilinmektedir. Görsel açıdan çok hoş görünmese de birçok kişi tarafından uzun ömürlü kullanım sağladığı için, tercih edilebilmektedir. %70 oranında gümüş, %23 oranında kalay, diğer oranlarda ise bakır ile çinko içeren bir karışımdır. Ekonomik fiyat seçeneği sunduğu için tercih edilebilmektedir. Amalgam dolgular civa ile karışım edilerek, hekim tarafından hazırlanır. Genellikle azı dişlerin dolgusunda kullanılmaktadır.

KOMPOZİT DİŞ DOLGUSU NEDİR?

Görsel açıdan estetik bir görüntü veren ve doğallık sunan diş dolgusu çeşitleridir. Genellikle ön dişler ve görünürde olan dişlerde uygulanırlar. Kompozit dolgu çeşitleri ile diş renginde dolgu malzemesi olarak adlandırılırlar. Diş hekimliğinde ”Bonding” olarak nitelendirilmekte ve amalgam dolgular kadar dirençli değillerdir.

CAM İONOMER DOLGU NEDİR?

Bu dolgular ön dişlerde ve arka dişlerin görünen bölgelerinde kullanılır. Küçük çürüklerde kullanılması avantajlıdır.

Diş HekimiVural ÖZÇELİK

Nevşehirin Seçkin Diş Kliniği

Sosyal Medya

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.